Έλεγχος Παθήσεων Μαστού

Η κλινική εξέταση μαστού γίνεται συνήθως από το γυναικολόγο με ψηλάφηση του στήθους για τον εντοπισμό ασυνήθιστων αλλοιώσεων. Ο γυναικολόγος πιέζει το μαστό με τα δάχτυλα προκειμένου να διαπιστώσει την ευαισθησία του καθώς και την ύπαρξη όγκων ή οζιδίων. Συνήθως ο γυναικείος μαστός έχει οζίδια ποικίλων μεγεθών, με σαφή όμως όρια, τα οποία είναι ευκίνητα και δεν εμπνέουν καμία ανησυχία.

Τόσο ο σκοπός της κλινικής εξέτασης όσο και της αυτό-ψηλάφησης είναι ο εντοπισμός ασυνήθιστων καταστάσεων, όπως όγκων που δεν υπήρχαν, ασυνήθιστων ρυτιδώσεων στις θηλές, πρηξιμάτων και εκκρίσεων από τις θηλές που θα μας οδηγήσουν σε εργαστηριακές εξετάσεις για να εντοπιστεί το πρόβλημα και να γίνει έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση. Κατά την κλινική εξέταση του μαστού ελέγχονται επίσης το χρώμα και σχήμα των μαστών, βαθουλώματα και ογκίδια στην μασχάλη αριστερά και δεξιά.

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η μαστογραφία είναι ακτινολογική μέθοδος η οποία επιτρέπει την απεικόνιση της μορφολογίας και της δομής των ανατομικών στοιχείων του μαστού και των παθολογικών αλλοιώσεων αυτού. Σήμερα, η μαστογραφία παραμένει η καταλληλότερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μαστού. Επειδή η συχνότητα του καρκίνου του μαστού αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας, η Διεθνής Ιατρική Κοινότητα προτείνει η πρώτη μαστογραφία να γίνεται ανάμεσα στην ηλικία των 35-40 ετών, η οποία χρησιμοποιείται ως εξέταση αναφορας και να επαναλαμβάνεται ετησίως.

ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

Το υπερηχογράφημα μαστού ή υπέρηχος μαστού, όπως επίσης αποκαλείται συχνά, είναι μια εξέταση των μαστών με τη χρήση υπερηχητικών κυμάτων.

Το υπερηχογράφημα μαστού δημιουργεί επίσης μια εικόνα του εσωτερικού των μαστών, όχι με ακτίνες Χ όπως η μαστογραφία, αλλά με κύματα ήχου υψηλής συχνότητας (υπέρηχοι).

Το υπερηχογράφημα μαστού είναι μια συμπληρωματική εξέταση, που μπορεί να διαχωρίσει σε μεγάλο ποσοστό το είδος ενός όγκου, αν δηλαδή είναι κυστικό ή συμπαγές, και σε κάποιο βαθμό αν είναι καλοήθες ή κακοήθες.

ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Η παρακέντηση με λεπτή βελόνα βγάζει από τη βλάβη μεμονωμένα κύτταρα, που μπορούν να μελετηθούν στο μικροσκόπιο (κυτταρολογική εξέταση), ενώ η παρακέντηση με ευρύστομη βελόνα βγάζει μακρόστενα κυλινδρικά τεμάχια (κομματάκια) ιστού, που μπορεί να εξεταστούν από τον παθολογοανατόμο (κανονική βιοψία).